Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Burrata – královna sýrů na vaší pizze

Autor: Giorgio Šerák, 3.6.2024

Burrata – královna sýrů na vaší pizze

Co je burrata?

Je jedním z těch pokladů italské kuchyně, které stojí za to objevit a zamilovat si. Tento jemný a krémový sýr pocházející z regionu Apulie v jižní Itálii se stal miláčkem gurmánů po celém světě. Ale co dělá burratu tak výjimečnou? Jak ji můžeme nejlépe využít na naší pizze? Pojďme se ponořit do světa tohoto úžasného sýra a zjistit, proč by neměla chybět na vašem dalším rozvozu pizzy.

Burrata je čerstvý italský sýr vyrobený z kravského mléka. Jeho jméno pochází z italského slova "burro", což znamená máslo, a odkazuje na jeho bohatou a máslovou texturu. Sýr je tvořen tenkým obalem z mozzarelly, který je naplněn směsí smetany a roztrhaných kousků mozzarelly zvaných stracciatella. Výsledkem je neuvěřitelně krémový sýr, který se doslova rozpouští v ústech.

Burrata má svou bohatou historii, která sahá až do počátku 20. století. Vznikla v oblasti Apulie, kdy místní farmáři hledali způsob, jak zužitkovat přebytečné mléko. První záznamy o výrobě burraty pocházejí z malé vesnice Andria, kde se tento sýr stal rychle populárním. Burrata byla původně vyráběna jako způsob konzervace smetany a mozzarelly, aby se sýr dal déle uchovat. Dnes je burrata oblíbená po celém světě, od luxusních restaurací až po domácí kuchyně.

Tento sýr je ideální pro ty, kteří hledají něco mimořádného. Krémovost burraty a jemná chuť dokážou pozvednout i tu nejjednodušší pizzu na zcela novou úroveň. Představte si ten okamžik, kdy rozříznete burratu na své pizze a krémová náplň se rozlije po celém povrchu. Není to právě to, co dělá pizzu neodolatelnou?

Burrata a jednoduché ingredience

Jedním z nejlepších způsobů, jak využít burratu, je kombinace s jednoduchými a kvalitními ingrediencemi. Například pizza Margherita s rajčatovým základem, čerstvými bazalkovými listy a burratou je dokonalým příkladem, jak může jednoduchost a kvalita vytvořit neuvěřitelný chuťový zážitek. Proč složitě kombinovat různé chutě, když můžete vsadit na osvědčenou klasiku?

Burrata se také skvěle kombinuje s exotickými a neobvyklými přísadami. Přemýšleli jste někdy o kombinaci burraty s čerstvými fíky a prosciuttem? Nebo s truffle olejem a houbami? Možnosti jsou nekonečné a výsledkem je vždy něco zvláštního. Pizza s burratou, rukolou, parmazánem a kapkou balzamikového octa může být pravým gurmánským zážitkem.

Proč si objednat pizzu s burratou?

Proč byste měli zvážit objednání pizzy s burratou při vašem příštím rozvozu pizzy? Odpověď je jednoduchá – pro zážitek. Burrata dodá pizze nejen krémovost a bohatost, ale také pocit luxusu. Je to sýr, který dokáže proměnit běžný večer na zvláštní příležitost. Jak často máte možnost vychutnat si něco tak výjimečného přímo ve svém obýváku?

Navíc, burrata je nejen chutná, ale také nabízí některé zdravotní výhody. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a je bohatá na vápník, což je důležité pro zdravé kosti a zuby. Samozřejmě, jako u každého sýra, je důležité ji konzumovat s mírou, ale když už si dopřejete pizzu, proč neudělat ten zážitek co nejlepším? Kromě toho, burrata je čerstvý sýr, což znamená, že obsahuje méně soli a konzervantů než mnoho jiných sýrů.

Dalším důvodem, proč si vybrat burratu, je její udržitelnost. Mnoho výrobců burraty se zaměřuje na tradiční a ekologicky šetrné metody výroby. To znamená, že podpoříte malé farmáře a tradiční metody, které jsou šetrné k životnímu prostředí. V dnešní době, kdy je udržitelnost stále důležitější, je to další důvod, proč si vybrat právě tento sýr.

Jak si vychutnat burratu na pizze

Pokud si objednáte pizzu s burratou, doporučujeme ji vychutnat co nejdříve, aby byla burrata stále čerstvá a krémová. Můžete také experimentovat s různými přílohami a přísadami, které doplní její jemnou chuť. Přidání čerstvých bylinek, jako je bazalka nebo rukola, může zvýraznit její chuťové vlastnosti.

Burrata je skutečně královna sýrů, která si zaslouží své místo na vaší pizze. Ať už ji zkombinujete s klasickými nebo exotickými ingrediencemi, burrata vždy dodá pizze něco extra. Takže až budete příště přemýšlet o tom, jakou pizzu si objednat, proč nezkusit tu s burratou? Věříme, že nebudete zklamáni.

Příště, až budete chtít udělat dojem na své hosty nebo si jen dopřát něco speciálního, vzpomeňte si na burratu. Tento krémový zázrak vás nikdy nezklame a pokaždé přinese do vašeho jídla trochu italské magie.

Buon appetito!

TOPlist