Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Carpaccio je italský skvost na talíři a inspirace pro pizzu

Autor: Giorgio Šerák, 3.6.2024

Carpaccio je italský skvost na talíři a inspirace pro pizzu

Co je carpaccio?

Když se řekne carpaccio, většina z nás si okamžitě představí jemně nakrájené plátky syrového masa, obvykle hovězího, servírované s olivovým olejem, citronovou šťávou, parmezánem a kapary. Tento italský pokrm, který je známý svou jednoduchostí a zároveň sofistikovaností, si získal srdce gurmánů po celém světě. Ale víte, jaký je jeho původ a jak může carpaccio obohatit váš zážitek z pizzy?

Carpaccio má svůj původ v Benátkách v roce 1950. Bylo vytvořeno Giuseppe Ciprianim, majitelem slavného Harry's Baru, který připravil tento pokrm pro svou přítelkyni, hraběnku Amaliu Nani Mocenigo. Hraběnka měla předepsanou dietu, která zakazovala konzumaci vařeného masa, a tak Cipriani přišel s inovativním řešením – tenké plátky syrového hovězího masa. Jméno „carpaccio" pak odkazuje na benátského malíře Vittore Carpaccia, jehož díla často používala červené a bílé odstíny, připomínající barvy pokrmu.

Jak se připravuje tradiční carpaccio?

Tradiční carpaccio je velmi jednoduché na přípravu, což je zároveň jeho kouzlo. Super tenké plátky hovězí svíčkové se rozloží na talíř a zakápnou olivovým olejem a citronovou šťávou. Pokrm je často doplněn hoblinkami parmezánu, kapary a rukolou. Někdy se přidává i trocha dijonské hořčice pro zvýraznění chutí. Variací je mnoho, ale základní princip zůstává stejný – čerstvé a kvalitní suroviny, které nechávají vyniknout přirozenou chuť masa.

Carpaccio a pizza: Nečekané spojení

Možná si říkáte, jak souvisí carpaccio s pizzou? Rádi bychom vám představili jednu z nejoblíbenějších specialit – pizzu s carpacciem. Tato pizza kombinuje to nejlepší z obou světů: tenkou a křupavou pizzu s bohatou chutí carpaccia. Představte si lahodný základ z rajčatové omáčky a sýru, který je po upečení doplněn čerstvými plátky hovězího carpaccia, rukolou, hoblinkami parmezánu a kapary. Tato kombinace zaručuje neopakovatelný chuťový zážitek, který potěší každého gurmána.

Proč si objednat pizzu s carpacciem?

Rádi experimentujete s novými chutěmi? Pizza s carpacciem je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet něco netradičního a zároveň luxusního. Navíc je to skvělá příležitost, jak si užít chuť carpaccia i v jiném kontextu než na tradičním talíři. A co může být lepšího než křupavá pizza s bohatou a jemnou chutí hovězího masa?

Carpaccio je pokrm, který si získal oblibu svou jednoduchostí a čistou chutí. Ať už jako samostatný pokrm nebo jako součást moderní pizzy, vždy přináší jedinečný gastronomický zážitek. Pokud jste milovníky italské kuchyně a rádi objevujete nové kombinace, neváhejte a vyzkoušejte pizzu s carpacciem. Překvapí vás, jak dokonale se tyto dvě speciality mohou doplňovat.

Takže až budete příště objednávat pizzu, proč nezvolit něco výjimečného? Pizza s carpacciem může být právě tou volbou, která vám otevře nové chuťové obzory a obohatí váš gurmánský repertoár.

TOPlist