Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Pasta a její místo v italské kuchyni

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Pasta a její místo v italské kuchyni

Co je pasta?

Pasta jsou těstoviny, které se vyrábějí z mouky, vody a často také vajec. Tento jednoduchý základní recept se stal kulinářskou ikonou, především díky své všestrannosti a schopnosti přizpůsobit se různým omáčkám a ingrediencím. Historie pasty sahá až do starověkého Říma, kde byla součástí denního jídelníčku. V průběhu staletí se recepty na těstoviny rozšířily po celé Evropě, což vedlo k vytvoření mnoha variant a tvarů, které dnes známe a milujeme.

Mezi nejznámější druhy pasty patří spaghetti, penne, fusilli, ravioli a lasagne. Každý typ má své specifické využití a dokonale se hodí pro různé druhy omáček a příprav. V italské kuchyni je pasta považována za královnu díky své jednoduchosti a schopnosti vytvářet lahodné pokrmy z kvalitních surovin. Pasta je více než jen jídlo; je to symbol italské kulinářské tradice, který si získal srdce lidí po celém světě.

Druhy past

Kdo by si pomyslel, že z jednoduchých surovin může vzniknout tolik různých tvarů a chutí? Existuje více než 600 druhů pasty, které se liší nejen tvarem, ale i způsobem přípravy a podávání. Mezi nejznámější patří:

  • Spaghetti: Dlouhé tenké nudle, které jsou často podávány s rajčatovou omáčkou nebo pestem.
  • Penne: Krátké trubičky s diagonálně seříznutými konci, ideální pro hustší omáčky.
  • Fettuccine: Ploché a široké nudle, které jsou skvělé s krémovými omáčkami.
  • Ravioli: Plněné čtverečky, které mohou obsahovat různé náplně od masa po sýr či zeleninu.
  • Lasagne: Široké pláty těsta, které se vrství s omáčkou a sýrem a pečou se do zlatova.

Jak se připravuje pasta?

Příprava pasty může být stejně jednoduchá jako složitá. Základní recept vyžaduje pouze mouku a vejce, které se smíchají a hnětou, dokud nevznikne hladké těsto. To se poté rozválí a nakrájí na požadovaný tvar. Následuje vaření v osolené vodě, které je obvykle krátké, aby si pasta udržela svou pevnost al dente.

Ale co omáčka? Zde se ukazuje skutečné kouzlo italské kuchyně. Jednoduché rajčatové omáčky, bohaté smetanové omáčky nebo sofistikované omáčky s mořskými plody – možnosti jsou nekonečné.

Pasta a pizza: Ideální kombinace

Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo, kdyby se pasta a pizza setkaly na jednom talíři? Některé pizzerie již tuto kombinaci nabízejí, například pizza s těstovinami jako náplní. Tato inovace spojuje dvě oblíbené italské pochoutky do jednoho, což je zážitek, který stojí za vyzkoušení.

I když je pasta často považována za kalorickou bombu, při správném způsobu přípravy může být součástí zdravé stravy. Celozrnná pasta obsahuje více vlákniny a minerálů než tradiční bílá pasta. Přidáním čerstvé zeleniny, libového masa nebo ryb a zdravých omáček můžete vytvořit vyvážené a výživné jídlo.

Pasta ve světě gastronomie

Pasta není jen oblíbeným jídlem v domácnostech, ale také ve světě vysoké gastronomie. Špičkoví kuchaři po celém světě se neustále snaží vylepšit a inovovat recepty, aby přinesli nové a nečekané chutě. Od tradičních receptů po moderní fúze – pasta je univerzálním pokrmem, který má své místo na každém stole.

Pasta je více než jen jídlo; je to součást kultury, historie a života. Od svého skromného začátku až po současnost se stala symbolem italské kuchyně a celosvětově, stejně jako pizza, oblíbeným pokrmem. Ať už ji milujete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, nebo jako součást složitějších receptů, jedno je jisté – pasta si své místo na našich talířích zaslouží.

A kdo ví, možná objevíte novou oblíbenou kombinaci, která vás přiměje se ptát: Jak jsem mohl žít bez této lahůdky?

TOPlist