Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Pizza bianca je ideální volba pro milovníky nových chutí

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Pizza bianca je ideální volba pro milovníky nových chutí

Co je pizza bianca?

Pizza, jeden z nejoblíbenějších pokrmů na světě, má mnoho podob. Od klasické margherity až po extravagantní čtyřsýrovou pizzu. Ale slyšeli jste někdy o pizze bianca? Tento bílý klenot mezi pizzami si zaslouží pozornost každého milovníka tohoto italského pokrmu.

Pizza bianca, doslova "bílá pizza", je speciální druh pizzy, který se odlišuje od ostatních především tím, že neobsahuje tradiční rajčatovou omáčku. Místo ní se používá různé kombinace sýrů, olivového oleje, česneku a bylinek. Výsledkem je pizza, která je lehčí a jemnější, ale přesto bohatá na chuť. Pizza bianca je ideální volbou pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a neobvyklého.

Původ pizzy bianca sahá do Itálie, konkrétně do Říma. V římských pizzeriích je tato varianta velmi oblíbená, a to nejen pro svou jedinečnou chuť, ale i pro svou jednoduchost a rychlost přípravy. Římané si často užívají pizzu bianca jako lehký předkrm nebo jako hlavní chod, kdy je doplněna o čerstvé ingredience jako rukola, prosciutto nebo různé druhy sýrů.

Podle historických pramenů se první zmínky o pizze bianca datují až do starověkého Říma, kdy byla připravována jako jednoduchý pokrm z těsta, olivového oleje a bylinek. Tento základní recept se postupem času vyvíjel a zdokonaloval, až se z něj stala dnešní oblíbená lahůdka.

Proč si dát pizzu bianca?

Pizza bianca nabízí skvělou alternativu k tradičním červeným pizzám. Přemýšleli jste někdy, jak může chutnat pizza bez rajčat? Pizza bianca je odpovědí na tuto otázku. Díky absenci rajčatové omáčky je tato pizza méně kyselá a více vyniknou chutě jednotlivých ingrediencí. Navíc je skvělou volbou pro ty, kteří mají citlivý žaludek nebo se vyhýbají kyselým jídlům.

Další výhodou pizzy bianca je její variabilita. Můžete ji obložit různými druhy sýrů, zeleniny, masa či ryb. Mezi oblíbené varianty patří pizza bianca s mozzarellou a parmazánem, s brie a fíky, nebo s gorgonzolou a hruškou. Možností je nekonečně mnoho a záleží jen na vaší fantazii a chuti.

Ideální pro všechny příležitosti

Ať už plánujete romantickou večeři, rodinné setkání nebo večírek s přáteli, pizza bianca je vždy skvělou volbou. Její jemná chuť a rozmanité možnosti obložení zaručují, že si na ní pochutná každý. Navíc je skvělá i jako studená, takže zbytky můžete snadno uchovat na další den.

Pizza bianca je také skvělou volbou pro různé dietní omezení. Bez rajčatové omáčky je vhodná pro osoby s intolerancí na rajčata nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem kyselých potravin. Díky možnosti volby ingrediencí můžete snadno připravit vegetariánskou, veganskou nebo bezlepkovou variantu.

Tento typ pizzy je perfektní alternativou k tradičním pizzám s rajčatovou omáčkou. Její jemná a bohatá chuť dokáže oslovit i ty nejnáročnější gurmány. Ať už se rozhodnete připravit si ji doma nebo si ji objednat z restaurace, určitě nebudete zklamáni.

Kdy naposledy jste si dopřáli něco nového a osvěžujícího? Možná je čas vyzkoušet pizzu bianca! Nechte se unést její jedinečnou chutí a objevte nové kombinace, které vám přinesou nezapomenutelný gurmánský zážitek. Tak neváhejte a zkuste si pizzu bianca ještě dnes, ať už pro sebe, nebo pro celou rodinu a přátele. Tento bílý klenot mezi pizzami si zaslouží místo na vašem jídelním stole.

TOPlist