Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Připravte si tiramisu jako pravý Ital

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Připravte si tiramisu jako pravý Ital

Co je tiramisu?

Italská kuchyně je po celém světě známá svou bohatou chutí, tradicí a jednoduchostí. Ať už mluvíme o pizze, těstovinách nebo dezertech, italská jídla mají zvláštní kouzlo, které dokáže okouzlit každého gurmána. Jedním z nejoblíbenějších italských dezertů je tiramisu – lahodný a jemný dezert, který si získal srdce mnoha lidí. Ale co dělá pravé italské tiramisu tak výjimečným? A jak si ho můžete připravit doma?

Tiramisu, což v překladu znamená "zvedni mě" nebo "rozvesel mě", má své kořeny v severní Itálii, konkrétně v regionu Veneto. První zmínky o tomto dezertu se objevily v 60. letech 20. století, a od té doby se stal neodmyslitelnou součástí italské cukrářské tradice. Ačkoliv existuje mnoho variant tohoto dezertu, pravé italské tiramisu se vyznačuje jednoduchými, ale kvalitními ingrediencemi.

Recept na tiramisu

Pro přípravu pravého italského tiramisu budete potřebovat následující suroviny:

  • 500 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 100 g cukru
  • 300 ml silné kávy
  • 200 g cukrářských piškotů (savoiardi)
  • 30 ml marsaly nebo jiného likéru (volitelné)
  • kakao na posypání

Příprava

  1. Příprava kávy - začněte přípravou silné kávy a nechte ji vychladnout. Pokud máte rádi, můžete do kávy přidat trochu likéru, například marsaly.

  2. Vaječný krém - oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé a krémové konzistence. Postupně přidávejte mascarpone a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí do hladkého krému.

  3. Sníh z bílků - v jiné misce vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Opatrně vmíchejte sníh do žloutkového krému, abyste získali lehkou a nadýchanou směs.

  4. Skládání tiramisu - namáčejte piškoty do vychladlé kávy a ukládejte je do nádoby vedle sebe, až pokryjete celé dno. Na vrstvu piškotů rovnoměrně rozetřete polovinu krému. Opakujte postup s další vrstvou piškotů a krému.

  5. Chlazení - připravené tiramisu dejte do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc, aby se chutě propojily a dezert ztuhl.

  6. Servírování - před podáváním posypte tiramisu kakaem a užijte si jeho lahodnou chuť.

Ať už jste milovníkem italské kuchyně nebo jen hledáte dokonalý dezert k vaší oblíbené pizze, pravé italské tiramisu je vždy skvělou volbou. Přemýšleli jste někdy, proč je tento dezert tak oblíbený po celém světě? Jeho tajemství spočívá v jednoduchosti a kvalitních ingrediencích, které spolu vytvářejí nezapomenutelnou chuť. Vyzkoušejte náš recept a přesvědčte se sami, jak snadno můžete připravit tento italský poklad u vás doma.

TOPlist