Autor: Giorgio Šerák, 17.4.2024
V gastronomickém světě existují jídla, která uchvacují nejen chuťové pohárky, ale i svou symbolikou a příběhem. Mezi ně bezpochyby patří pizza quattro stagioni, která s grácií snoubí čerstvé suroviny s myšlenkou čtyř ročních období. Tato lahůdka s bohatou historií a rozmanitými variacemi si získala srdce gurmánů po celém světě a stala se ikonou italské kuchyně. Pojďme se ponořit do světa pizzy quattro stagioni a odhalit tajemství její jedinečnosti.
Quattro Stagioni (čti "kvatro stadjoni") je italský výraz, který v překladu znamená "čtyři roční období". V gastronomii se jedná o specifický druh pizzy, jejíž ingredience symbolizují jednotlivé roční období.
Název "quattro stagioni" odkazuje na symboliku ingrediencí, které tuto pizzu zdobí. Tradičně se používají artičoky symbolizující jaro, houby reprezentující léto, šunka evokující podzim a olivy jako symbol zimy.
První zmínky o pizze quattro stagioni pocházejí z Neapole, gastronomického srdce Itálie, kde se pravděpodobně zrodila v 19. století. Existuje mnoho legend a příběhů o jejím vzniku, ale jedno je jisté: tato pizza odráží úctu k cyklům ročních období a bohatství italské zemědělské produkce.
Tradiční pizza quattro stagioni se skládá z tenkého křupavého těsta, rajčatového základu a čtyř klíčových ingrediencí: artičoků, hub, šunky a oliv. Artičoky, nakrájené na plátky a marinované v olivovém oleji, dodávají pizze lehce nahořklou chuť a jemnou strukturu. Houby, obvykle lesní směs, přinášejí zemitou a aromatickou notu. Šunka, nejlépe prosciutto crudo, dodává slanou a lehce nasládlou chuť. Olivy, zelené i černé, dotváří pizzu slanou a pikantní chutí.
Moderní variace pizzy quattro stagioni si pohrávají s tradičními ingrediencemi a přidávají další lákavé prvky. Můžeme se setkat s variantami s grilovanými paprikami, cuketou, ančovičkami, kapary, olivovými pastami či mozzarellou di bufala. Fantazii se meze nekladou a každý kuchař může dát pizze quattro stagioni svůj vlastní nezaměnitelný rukopis.
Pizza quattro stagioni dokonale odráží principy italské kuchyně, která klade důraz na čerstvé, sezonní suroviny a jednoduchost přípravy. Každá z ingrediencí symbolizuje roční období a přináší pizze specifickou chuť a texturu. Pizza quattro stagioni tak oslavuje bohatství italské zemědělské produkce a propojuje kulinářské umění s rytmem přírody.
Tato pizza má i hlubší kulturní a gastronomický význam. V Itálii je vnímána jako symbol tradice, domova a pohodlí. Sdílení pizzy quattro stagioni s rodinou a přáteli je rituálem, který utužuje vztahy a vytváří nezapomenutelné vzpomínky. Na celém světě je pizza quattro stagioni oblíbená pro svou jedinečnou chuťovou kombinaci a rozmanitost, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.
Tipy na přípravu pizzy quattro stagioni
Pokud se chcete pustit do vlastní přípravy pizzy quattro stagioni, k dispozici je mnoho receptů a návodů. Základem je kvalitní těsto, čerstvé suroviny a trocha trpělivosti. Artičoky je vhodné předem povařit nebo marinovat, houby orestovat na olivovém oleji a šunku nakrájet na tenké plátky. Po upečení pizzy ji nechte krátce odpočinout a podávejte s olivovým olejem a čerstvou bazalkou. K pizze quattro stagioni se skvěle hodí bílé víno, například Pinot Grigio nebo Vermentino.
Neváhejte a objednejte si pizzu quattro stagioni u nás! Připravíme vám ji s láskou a péčí z těch nejlepších surovin. Ochutnejte symfonii ročních období a vychutnejte si gastronomický zážitek, na který jen tak nezapomenete.