Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Calzone je lahodná alternativa k tradiční pizze

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Calzone je lahodná alternativa k tradiční pizze

Co je calzone?

Calzone je jedním z těch kulinářských zázraků, které nás nikdy nepřestanou fascinovat. Je to italský poklad, který nabízí něco trochu jiného než tradiční pizza. Ale co vlastně calzone je a proč byste měli tuto italskou lahůdku vyzkoušet?

Jedná se o uzavřenou pizzu, která se často popisuje jako „pizza ve tvaru kapesníku" nebo „pizza plněná jako koláč". Tradičně se připravuje tak, že se těsto na pizzu naplní ingrediencemi a poté se přeloží na polovinu, čímž vznikne tvar půlměsíce. Poté se peče, dokud není těsto zlatavě hnědé a křupavé.

Ale proč právě calzone? Není klasická pizza dost dobrá? Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by mohla chutnat pizza, která je úplně uzavřená a udrží všechny chutě uvnitř? Calzone je odpovědí na tuto otázku.

Původ calzone sahá do Neapole v Itálii, kde byla poprvé připravena jako rychlá a snadná jídla pro pracovníky, kteří potřebovali jíst na cestách. Díky uzavřenému tvaru bylo možné calzone snadno přenášet a jíst bez potřeby příboru. Calzone se rychle stala populární nejen v Itálii, ale po celém světě.

Jedním z hlavních důvodů, proč je calzone tak zvláštní, je způsob, jakým uzavřené těsto uchovává všechny ingredience a chutě uvnitř. Když se calzone peče, všechny chutě a šťávy z ingrediencí se smíchají a vytvoří jedinečný kulinářský zážitek. Každé sousto je výbuchem chutí.

Calzone také nabízí nekonečné možnosti, pokud jde o náplně. Od klasické kombinace rajčatové omáčky, mozzarelly a šunky, až po exotické varianty s grilovanou zeleninou, kuřecím masem nebo dokonce mořskými plody. Fantazii se meze nekladou.

Jak si připravit perfektní calzone

Pokud vás láká vyzkoušet calzone, není nic jednoduššího než si jej připravit doma. Zde je základní recept na tradiční calzone, který si můžete upravit podle svých chutí.

Ingredience:

  • Těsto na pizzu
  • Rajčatová omáčka
  • Strouhaná mozzarella
  • Šunka
  • Hrst čerstvé bazalky
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Rozválejte těsto na pizzu do kruhu.
  3. Na jednu polovinu těsta rozprostřete rajčatovou omáčku, nechte okraje volné.
  4. Přidejte strouhanou mozzarellu, plátky šunky a čerstvou bazalku.
  5. Okraje těsta potřete vodou a přeložte druhou polovinu těsta přes náplň. Okraje pevně přitiskněte k sobě.
  6. Povrch calzone potřete olivovým olejem a lehce osolte a opepřete.
  7. Pečte v troubě 15-20 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé.

Proč vyzkoušet calzone?

Když přemýšlíte o nových kulinářských zážitcích, calzone může být skvělou volbou pro něco jiného než tradiční pizza. Díky své uzavřené formě zůstane všechny chutě uvnitř a vytvoří jedinečný zážitek. Je také snadno přenositelná a ideální pro sdílení s přáteli nebo rodinou.

Navíc, calzone je skvělým způsobem, jak si vychutnat všechny své oblíbené pizza ingredience v novém a vzrušujícím formátu. Je to dokonalá volba pro ty, kteří chtějí něco jiného, ale zároveň milují klasické chutě pizzy.

Calzone je jedinečný pokrm, který kombinuje vše, co milujeme na pizze, ale nabízí to v novém a vzrušujícím balení. Pokud hledáte nový kulinářský zážitek, neváhejte a vyzkoušejte calzone – možná objevíte svůj nový oblíbený pokrm. Tak co, dáte si dnes večer calzone?

TOPlist