Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Co je to Pinsa?

Autor: Giorgio Šerák, 3.4.2024

Co je to Pinsa?

Pizza pinsa je zajímavá varianta tradiční italské pizzy, která se začíná těšit velké oblibě po celém světě. Původ má ve starověkém Římě, kde byla podobná potravina servírována jako jednoduchý, ale výživný pokrm pro vojáky. Dnešní verze pinsy však prošla mnoha změnami a zdokonaleními.

Hlavní rozdíl mezi pinsou a klasickou pizzou je v těstě. Pinsa se chlubí lehčím, vzdušnějším těstem, které je díky speciálnímu způsobu přípravy a dlouhé fermentaci méně kalorické a snadněji stravitelné.

V těstě na pinsu se obvykle používá směs několika druhů mouky, včetně sójové a rýžové mouky, což přispívá k její specifické chuti a textuře. Dlouhá fermentace, která může trvat i více než 48 hodin, zajišťuje, že těsto je lehké a vzdušné.

Díky této jedinečné kombinaci ingrediencí a metody přípravy je pinsa ideální volbou pro ty, kteří hledají lehčí variantu tradiční pizzy, ale nechtějí se vzdát bohaté chuti.

Proč zkusit pinsu

Zatímco klasická pizza je obvykle servírována s bohatou vrstvou sýra a různých druhů náplní, pinsa se vyznačuje jednodušší a méně náročnou oblohou. Tímto se zvýrazňuje především chuť a kvalita samotného těsta.

Někteří lidé dávají přednost pinse před klasickou pizzou právě kvůli jejímu lehkému a vzdušnému těstu, které je méně náročné na trávení. Tato vlastnost je obzvláště ceněná mezi těmi, kdo mají citlivější zažívání nebo si chtějí užít pizzu, aniž by se cítili příliš plní.

Výroba pinsy

Výroba pinsy začíná přípravou těsta, které je poté pečlivě hněteno a necháno dlouho kynout. Díky tomuto procesu se v těstě tvoří bublinky, které zajišťují jeho lehkost a vzdušnost.

Po fermentaci se těsto rozválí do charakteristického oválného tvaru, který je také jedním z rozpoznávacích znaků pinsy. Na rozdíl od klasické pizzy, která má obvykle kruhový tvar, pinsa vypadá více jako dlouhý, oválný chléb.

Na připravené těsto se pak nanáší obloha, která může být velmi variabilní, ale obvykle zahrnuje kvalitní a čerstvé ingredience, aby byla zvýrazněna chuť lehkého těsta.

Pinsa se pak peče v peci na dřevo nebo v moderních elektrických pecích, které dokážou simulovat stejné pečící podmínky. Díky vysoké teplotě se těsto rychle upeče a získá krásnou zlatavou barvu.

Pinsa ve světě

Jednou z věcí, které dělají pinsu tak speciální, je její schopnost kombinovat tradici s moderními kulinářskými trendy. V Itálii i ve světě se stále více rozšiřuje, a to díky své unikátní chuti a lehkosti.

Při výběru mezi pinsou a klasickou pizzou by si člověk měl být vědom různých charakteristik každé z nich. Zatímco klasická pizza může být bohatější a těžší, pinsa nabízí lehkou a vzdušnou alternativu, která nezklame ani ty nejnáročnější milovníky italské kuchyně.

Pinsa představuje zajímavou variaci na tradiční italskou pizzu, která si získává srdce gurmánů po celém světě. S její lehkostí, jedinečnou chutí a historickými kořeny se pinsa stává stále populárnější volbou pro milovníky italské kuchyně hledající něco nového a originálního.

TOPlist