Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Olivový olej je esencí italské kuchyně

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Olivový olej je esencí italské kuchyně

Co je to olio

Pizza je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě. Její chuť, variabilita a snadná dostupnost ji činí ideálním jídlem pro každou příležitost. Ať už ji jíte na rodinné oslavě, při sledování oblíbeného filmu, nebo jen tak s přáteli, pizza nikdy nezklame. Ale co dělá pizzu opravdu výjimečnou? Odpověď zní: olio.

Olio je italské slovo pro olej, a v kontextu pizzy se jedná o olivový olej. Ale proč je olivový olej tak důležitý? Italská kuchyně je známá svou jednoduchostí a kvalitou ingrediencí. Olivový olej je jednou z těchto klíčových ingrediencí, která dokáže povýšit každé jídlo na novou úroveň. Jeho chuť, textura a aroma přidávají hloubku a bohatost, kterou nelze nahradit žádnou jinou přísadou.

Historie olivového oleje sahá tisíce let zpět, až do starověkého Řecka a Říma. Olivový olej byl ceněn nejen jako potravina, ale také pro své léčivé vlastnosti a kosmetické využití. V italské kuchyni má olivový olej zvláštní místo, kde je používán ve všech fázích přípravy jídla – od marinování masa, přes dochucení těstovin, až po konečné dochucení hotových pokrmů.

Olio na pizze

Jaký je tedy vliv olivového oleje na pizzu? Olivový olej je často přidáván do těsta, aby bylo jemnější a křehčí. Před pečením se pizza může potřít tenkou vrstvou olivového oleje, což jí dodá krásnou zlatavou barvu a křupavou texturu. Po vytažení z trouby se na pizzu často přidává čerstvý olivový olej, který jí dodává extra vrstvu chuti a aroma. Někteří mistři pizzy dokonce používají speciální ochucené olivové oleje, například s česnekem (aglio), chilli nebo bylinkami, aby jejich pizza byla ještě více jedinečná.

Zdravotní přínosy olivového oleje

Můžeme si také položit řečnickou otázku: Je olivový olej zdravý? Odpověď je jednoznačně ano! Olivový olej je bohatý na mononenasycené tuky, které jsou prospěšné pro srdce. Obsahuje také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti zánětům a chronickým onemocněním. Studie ukazují, že pravidelná konzumace olivového oleje může snižovat riziko srdečních chorob, mrtvice a dokonce některých typů rakoviny.

Výběr kvalitního olivového oleje

Při výběru olivového oleje je důležité dbát na kvalitu. Extra panenský olivový olej je považován za nejkvalitnější, protože je získáván z prvního lisování oliv za studena a neobsahuje žádné chemické přísady. Takový olej má výraznou chuť a aroma, které se perfektně hodí k pizze. Levnější varianty olivového oleje mohou být smíchané s jinými oleji a jejich chuť a zdravotní přínosy nejsou tak výrazné.

Olivový olej, nebo-li olio, je skutečným tajemstvím dokonalé pizzy. Jeho chuť, aroma a zdravotní přínosy ho činí nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Příště, když si budete objednávat pizzu, vzpomeňte si na tento článek a zkuste si představit, jak by vaše pizza chutnala bez tohoto zázračného elixíru. Mohli bychom se vůbec obejít bez olivového oleje?

Děkujeme, že jste si přečetli náš blog a doufáme, že vám tento článek poskytl nový pohled na to, co dělá pizzu tak výjimečnou. Ať už si ji vychutnáváte doma, nebo si ji objednáte od nás, přejeme vám dobrou chuť!

TOPlist