Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Tajemství italského krémového pokladu Mascarpone

Autor: Giorgio Šerák, 1.6.2024

Tajemství italského krémového pokladu Mascarpone

Co je mascarpone?

Když slyšíte slovo "mascarpone", co si představíte? Mnozí z nás okamžitě pomyslí na lahodný italský dezert tiramisu, ve kterém je mascarpone hlavní složkou.

Ale tento krémový sýr, který pochází z Lombardie, nabízí mnohem více než jen sladké zážitky. Jeho bohatá, hedvábná textura a jemná chuť si rychle našly cestu do mnoha dalších pokrmů, včetně pizzy!

Mascarpone je italský měkký sýr vyráběný z čerstvé smetany a kyseliny citronové nebo vinné. Jeho výroba je jednoduchá, ale výsledek je naprosto božský.

Krémová konzistence a jemná, lehce sladká chuť dělají z mascarpone perfektní ingredienci pro řadu jídel, od předkrmů po dezerty. Tento sýr je známý svou vysokou tučností, což přispívá k jeho bohaté chuti a luxusní textuře.

Mascarpone pochází z italské oblasti Lombardie, kde se vyrábí již od konce 16. století. Přesný původ názvu "mascarpone" není zcela jasný, ale někteří historici věří, že pochází z výrazu "mascarpa," což je dialektové slovo pro krém.

Jiní tvrdí, že název může být odvozen od španělského slova "mascarpia," což znamená "krém". Bez ohledu na jeho původ, mascarpone si rychle získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě.

Mascarpone na pizze? Proč ne!

Možná vás napadne: Jak může mascarpone fungovat na pizze? Odpověď je jednoduchá - perfektně! Představte si pizzu s tenkým, křupavým těstem, na které se roztéká směs mascarpone a čerstvého ricotty. Tento základ je ideální pro kombinaci s různými přísadami, které můžete přidat dle své chuti. Například kombinace mascarpone, prosciutta a čerstvých fíků je jedním z gurmánských zážitků, které si zamilujete. Když k tomu přidáte ještě trošku medu, dostanete dokonalou sladko-slanou chuťovou explozi.

Inspirativní recepty s mascarpone

  1. Pizza s mascarpone, špenátem a česnekem:

    • Potřebujete tenké těsto na pizzu, čerstvý špenát, česnek, mascarpone a parmezán. Na těsto rozetřete mascarpone, přidejte osmažený česnek a špenát a posypte parmezánem. Pečte, dokud těsto není křupavé a sýr není zlatavý.
  2. Dezertní pizza s mascarpone a ovocem:

    • Připravte těsto na pizzu, rozetřete na něj mascarpone smíchané s trochou vanilkového extraktu a cukru. Přidejte čerstvé ovoce jako jahody, maliny a borůvky. Pečte a podávejte s čerstvou mátou.
  3. Pizza s mascarpone, lososem a kapary:

    • Na tenké těsto na pizzu rozetřete mascarpone, přidejte plátky uzeného lososa a posypte kapary. Pečte a na závěr ozdobte čerstvým koprem.

Použití mascarpone v dalších pokrmech

Mascarpone je také vynikající volbou pro těstoviny, polévky a dokonce i snídaňové pokrmy. Představte si jemně našlehaný mascarpone s medem a čerstvým ovocem na křupavém toustu - ideální začátek dne! Nebo co takhle krémová polévka z mascarpone a pečené dýně, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech? Můžete také přidat mascarpone do rizota pro extra krémovou texturu nebo jej použít jako náplň do palačinek.

Zdravotní benefity mascarpone

Ačkoli je mascarpone známý svou bohatostí a krémovostí, má i několik zdravotních benefitů. Je bohatý na vitamíny A a D, které jsou nezbytné pro zdraví našich očí, pokožky a kostí. Navíc obsahuje také vápník a fosfor, které jsou důležité pro pevnost kostí a zubů. Avšak vzhledem k jeho vysokému obsahu tuku by měl být konzumován s mírou, zejména pokud dbáte na příjem kalorií.

Jak si vybrat kvalitní mascarpone

Při výběru mascarpone dbejte na to, aby měl světlou, téměř bílou barvu a krémovou konzistenci bez jakýchkoli hrudek. Chuť by měla být jemná a lehce sladká, bez kyselosti. Pokud si nejste jisti, vždy je dobré sáhnout po osvědčených značkách nebo italských specialitách. Kvalitní mascarpone by měl mít také vysoký obsah tuku, což zaručuje jeho bohatou chuť a hedvábnou texturu.

Mascarpone je skvělým doplňkem do mnoha pokrmů a jeho použití na pizze je důkazem toho, že tento sýr může posunout běžné jídlo na novou úroveň. Příště, až budete přemýšlet, co nového vyzkoušet, dejte šanci mascarpone na vaší pizze a uvidíte, jak vás překvapí. Proč nezkusit něco nového a přinést do svého jídelníčku kousek italské elegance? Tento krémový sýr má schopnost proměnit i ty nejjednodušší pokrmy v kulinářský zážitek. Buon appetito!

TOPlist