Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Zamilujte se do focaccie a její jednoduché přípravy

Autor: Giorgio Šerák, 3.6.2024

Zamilujte se do focaccie a její jednoduché přípravy

Co je focaccia?

Focaccia je jedním z těch pokrmů, které v sobě spojují jednoduchost a sofistikovanost italské kuchyně. Tato chlebová lahůdka, která má kořeny hluboko v historii Středomoří, je vynikající volbou pro každou příležitost. V našem blogu se dnes podíváme na historii focaccie, její varianty a proč byste měli zvážit její přípravu doma.

Původ focaccie sahá až do starověkého Říma, kde byla známá pod názvem "panis focacius", což znamená chléb pečený na ohni. Tento jednoduchý chléb, připravovaný z mouky, vody, soli a olivového oleje, byl základní potravinou římských legionářů. Focaccia byla postupně vylepšována a přizpůsobována různými regiony Itálie, což vedlo k jejím dnešním mnoha variantám.

Různé druhy focaccie

Jedním z kouzel focaccie je její variabilita. Můžete si ji vychutnat v její základní podobě, která je ochucena pouze olivovým olejem a hrubou solí, nebo si vybrat jednu z mnoha dalších variant:

Focaccia Genovese

Focaccia Genovese je tradiční chléb pocházející z oblasti Ligurie v Itálii. Tento druh focaccie je charakteristický svou tenkou, křupavou kůrkou a měkkým, nadýchaným středem. Je hojně potřena kvalitním olivovým olejem, který jí dodává bohatou chuť a zajišťuje její vláčnost. Povrch je posypán hrubou mořskou solí, což zvýrazňuje její chuťové vlastnosti a dodává jí lehce slaný podtón. Focaccia Genovese se často podává jako příloha k různým pokrmům nebo se konzumuje samostatně jako chutná svačina. Je oblíbená pro svou jednoduchost a zároveň výraznou chuť, která je typická pro ligurskou kuchyni.

Focaccia Barese

Focaccia Barese je specialita z oblasti Bari v Apulii, která se odlišuje svou výraznou chutí a šťavnatostí. Tato verze focaccie je bohatě obložena rajčaty, olivami a posypaná aromatickým oreganem, což jí dodává jedinečný charakter. Díky těmto ingrediencím je focaccia Barese šťavnatější a plná výrazných chutí, které ji činí ideální volbou pro ty, kteří hledají něco víc než jen obyčejný chléb. Je skvělá jako samostatný pokrm, ale také jako příloha k různým jídlům. Focaccia Barese představuje dokonalou kombinaci jednoduchosti a bohatství chutí, což je typické pro apulijskou kuchyni.

Focaccia di Recco

Focaccia di Recco je jedinečná italská specialita, která se odlišuje svou náplní ze sýra stracchino. Tento druh focaccie je velmi tenký a při pečení získává neodolatelně křupavou kůrku, zatímco uvnitř zůstává měkký a vláčný díky roztékajícímu se sýru. Stracchino, známý svou krémovou a jemnou chutí, dodává této focaccie bohatost a neobyčejnou lahodnost. Focaccia di Recco se často podává jako předkrm nebo hlavní chod a je oblíbená pro svůj jedinečný kontrast mezi křupavým povrchem a rozplývajícím se sýrovým středem. Tato delikatesa pochází z městečka Recco v Ligurii a představuje vrchol jednoduché, ale chutné italské kuchyně.

Proč si připravit focacciu doma?

Možná se ptáte, proč byste měli zvážit přípravu focaccie doma? Odpověď je jednoduchá: je to skvělý způsob, jak si vychutnat autentickou chuť Itálie a zároveň experimentovat s různými ingrediencemi a postupy. Navíc může být focaccia skvělou alternativou k tradiční pizze, pokud hledáte něco méně obvyklého, ale stále velmi chutného.

Focaccia je ideální pro sdílení s rodinou a přáteli. Díky své velikosti a možnosti krájet ji na menší kousky se hodí na každou párty či rodinné setkání. Díky své jednoduchosti je focaccia skvělou volbou pro ty, kteří ocení kvalitní suroviny a autentickou chuť. Navíc se skvěle hodí jako příloha k různým pokrmům nebo jako základ pro sendviče.

Příprava focaccie může být skvělou zábavou pro celou rodinu. Od hnětení těsta až po zdobení různými ingrediencemi – každý si může najít svůj oblíbený úkol.

Focaccia je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit neuvěřitelně chutný pokrm. Ať už ji vyzkoušíte v jakékoli variantě, jistě si ji zamilujete. Tak proč si dnes nezkusit připravit focacciu doma a neudělat si radost? Focaccia může být nejen skvělou alternativou k pizze, ale i samostatným pokrmem, který obohatí váš stůl.

TOPlist