Pizza Modena rozvoz Facebook pixel

< Pizza blog

Rýže Arborio změní vaše rizoto už navždy

Autor: Giorgio Šerák, 4.6.2024

Rýže Arborio změní vaše rizoto už navždy

Co je Arborio?

Když si představíte ideální večeři, co vám přijde na mysl? Možná je to šťavnatá pizza s rozteklým sýrem, která je oblíbeným pokrmem po celém světě. Ale co takhle rizoto nebo správně italsky "risotto"? Pro milovníky italské kuchyně je to neodolatelná pochoutka, jejíž základ tvoří jedno z nejznámějších druhů rýže - Arborio.

Rýže Arborio pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Piemont. Je pojmenována po městě Arborio, které se nachází v provincii Vercelli. Toto město je srdcem italské produkce rýže a jeho historie sahá až do středověku. Pěstování rýže bylo v této oblasti vždy důležitou součástí zemědělství a díky ideálním podmínkám se zde podařilo vypěstovat jedinečný druh rýže.

Historie rýže Arborio je úzce spjata s historií italské kuchyně. Rýže se do Itálie dostala pravděpodobně během středověku, kdy byla přivezena obchodníky z Asie. První písemné zmínky o pěstování rýže v Itálii pocházejí ze 14. století. V 16. století se rýže stala důležitou součástí italského jídelníčku a její popularita rychle rostla.

Rizoto, jak ho známe dnes, se začalo objevovat až v 19. století. Díky své schopnosti absorbovat tekutiny a uvolňovat škrob, vytváří rýže Arborio ideální základ pro toto jídlo. A právě díky této vlastnosti se rizoto stalo jedním z nejoblíbenějších italských pokrmů po celém světě.

Druhy rýže Arborio

Arborio není jen jedna jediná odrůda. Existují různé typy, které se liší především velikostí zrna a dobou vaření. Mezi nejznámější patří:

Arborio Superfino

Typ rýže, který se vyznačuje největšími zrny a je nejčastěji využívaný při přípravě rizota. Zrna této rýže jsou velká a oválná, což jim umožňuje absorbovat velké množství tekutin. Díky této schopnosti se při vaření vytvoří charakteristická krémová textura, která je pro rizoto typická. Arborio Superfino je oblíbený nejen mezi profesionálními kuchaři, ale i mezi domácími kuchaři, kteří si chtějí vychutnat autentické italské risotto s bohatou a hladkou konzistencí.

Arborio Semifino

Druh rýže, který se vyznačuje menšími zrny ve srovnání s odrůdou Superfino. Navzdory menší velikosti zrn je stále ideální volbou pro přípravu rizota. Arborio Semifino má pevnější strukturu, což znamená, že výsledné rizoto bude mít o něco méně krémovou konzistenci. Tato vlastnost dává pokrmu jemnější texturu, která může být upřednostňována některými kuchaři a gurmány. Díky své schopnosti absorbovat chutě a udržet si tvar při vaření, zůstává Arborio Semifino oblíbenou volbou v kuchyních po celém světě.

Arborio Comune

Tento typ rýže má nejmenší zrna ze všech tří hlavních druhů Arborio rýže a je nejméně používaný pro přípravu rizota. Díky své jemné struktuře a menším zrnům se Arborio Comune lépe hodí pro přípravu polévek a salátů, kde je potřeba jemnější textura a kratší doba vaření. I když není tak populární jako jeho větší protějšky při vaření rizota, může být skvělou volbou pro ty, kteří hledají alternativu s mírně odlišnou konzistencí a chutí.

Arborio dnes

V dnešní době je rýže Arborio pěstována nejen v Itálii, ale i v dalších částech světa. Největšími producenty mimo Itálii jsou Spojené státy americké a Španělsko. Ačkoli existuje mnoho druhů rýže, Arborio si stále udržuje své místo na vrcholu díky své jedinečné struktuře a schopnosti vytvořit dokonalé rizoto.

Arborio je nejen kulinářským skvostem, ale také symbolem italské tradice a kulinářského umění. Ať už si vychutnáte klasické rizoto nebo experimentujete s novými recepty, rýže Arborio vždy přinese do vaší kuchyně kousek Itálie.

Tak co říkáte, nezaslouží si Arborio své místo na vašem talíři stejně jako pizza? Možná je čas objevit nové možnosti a nechat se unést chutí, která vás zavede přímo do srdce Itálie.

TOPlist